Wij helpen uw graag met het op maat ontwerpen en bouwen van uw website. Hoewel een bedrijfswebsite begint met webdesign is ook de marketing en vindbaarheid van uw website erg belangrijk. Al onze websites worden SEO technisch ontworpen, wat wil zeggen dat we bij de bouw van de website al rekening houden met zoekmachine optimalisatie.

Hierbij kun je denken aan de snelheid en de structuur van de website. Dit zijn essentiële elementen voor SEO. Google houdt van snelle websites met een duidelijke navigatiestructuur, dat kun je hier gratis testen. Hier houden wij met het maken van een website al rekening mee, echter gaat SEO veel verder dan dat en zijn er een hoop optimalisaties waar u zelf ook nog rekening mee kunt houden voor een betere positionering in de zoekmachines.

Daarom gaan we vandaag 5 SEO tips behandelen waarmee je hoger in Google komt.

Wat is SEO?

Voor we met de 5 SEO tips van start gaan is het handig om even kort toe te lichten wat SEO is, en hoe dit werkt? SEO is de afkorting voor de engelse term ‘search engine optimization’ In het Nederlands ‘zoekmachine optimalisatie’.

Met zoekmachine optimalisatie wordt bedoelt. Je website optimaliseren voor de zoekmachines met de gebruiker / bezoekers van je website als belangrijkste focus. Waarom moet de focus op de bezoeker liggen, het heet toch zoekmachine optimalisatie en niet ‘websitebezoeker optimalisatie’? Dat klopt, echter zijn zoekmachines gemaakt voor mensen zoals jij en ik. Zodat wij snel de juiste informatie kunnen vinden. Wanneer de bezoeker op een zoeksuggestie klikt komt deze op een website terecht en verwacht de bezoeker hier de juiste informatie te vinden waarnaar hij of zij op zoek was.

Je kunt begrijpen dat zoekmachine optimalisatie google houdt van snelle websites

daarom altijd met de websitebezoeker in het achterhoofd gedaan wordt en waarom dit juist essentieel is. De zoekmachine denkt vanuit de logica en wensen van een bezoeker en daarom bekijkt een zoekmachine zoals Google of een website aan alle voorwaarden voldoet. Ook het vergaren van online populariteit met social media kan een positieve bijdrage leveren aan SEO.

SEO Tips voor je website.

Nu zijn er erg veel dingen waar je rekening mee kunt houden als het op optimalisatie van je website aankomt. Echter gaan wij 5 SEO tips met je delen om je op gang te helpen en niet direct te overladen met informatie. Laten we beginnen.

#1 Een blog met onderwerpen over je niche.

Wanneer je een website hebt gebouwd met daarop producten en of diensten dan wil je natuurlijk dat jouw doelgroep op je website terecht komt omdat deze potentiële klanten kunnen zijn. Een blog is hier een perfect middel voor. Door regelmatig blogs en nieuwsberichten te plaatsen kun je mensen die opzoek zijn naar deze informatie bereiken via de zoekmachines. Hiermee geef je tegelijkertijd veel informatie over bepaalde onderwerpen die de zoekmachines graag gebruiken om aan hun gebruikers te laten zien en kun jij dus gratis ‘organisch’ verkeer naar je website genereren.

#2 Linkbuilding en backlinks.

Een omstreden onderwerp en iets waar je eerst veel informatie over wilt lezen voordat je er zelf mee begint. Wanneer je linkbuilding verkeerd toepast dan kan dit namelijk zorgen dat je website juist minder goed gevonden wordt in Google. Bij het goed toepassen van deze techniek kun je er juist voor zorgen dat je website veel hoger in Google komt en op veel zoektermen zelfs de eerste pagina en 1e positie kan bereiken.

Backlinks zijn hyperlinks vanaf andere websites naar die van jou. Dit kan dus een link vanaf een nieuwswebsite zijn of een andere website die over dezelfde onderwerpen en branche schrijft en daarin jouw website heeft vermeld. Deze links worden door de algoritmes van zoekmachines gemeten omdat dit als een soort waarderingsysteem werkt. Een sterke belangrijke nieuwswebsite die over jouw website schrijft of er een link naar plaats dat is een teken dat jouw website ergens goed voor is, en relevant is binnen dat bepaalde onderwerp.

Linkbuilding is daarom een techniek waarmee je veel van dit soort backlinks kunt krijgen om zo een hogere waardering te krijgen en hoger in Google te komen. Nogmaals het willekeurig plaatsen van backlinks is niet slim. Je zult moeten weten wat je doet en je verdiepen hierin. Kijk daarom bijvoorbeeld eens bij een online marketing bureau of marketeer die kunnen je helpen met het op de juiste manier toepassen van zoekmachine optimalisatie. Hier lees je meer over SEO en staan  nog veel meer zoekmachine optimalisatie tips.

#3 Interne links.

Ik had het net al over het plaatsen van blogs met relevante informatie op je website. Ook in deze blogs kun je links naar andere pagina’s op je website plaatsen. Zo kun je verwijzen naar een pagina wanneer deze relevant is in de context waarover gesproken wordt. Een voorbeeld hiervan is deze link over het beheren van een WordPress website. In dit blog leggen wij uit hoe WordPress werkt en hoe je zelf een website kunt bouwen en of beheren nadat wij hem voor je hebben gebouwd in WordPress.

Zoals je ziet is dit een relevante link naar een andere pagina op onze website. Dit is een interne link die je ook kunt zien als een interne backlink. Echter werkt het niet exact hetzelfde. Dit is niet direct een waarderingssysteem, maar wel een goed middel voor Google om te begrijpen waar je website en pagina’s over gaan. Zo kan Google beter begrijpen welke pagina’s belangrijker zijn voor een bepaald onderwerp. En welke pagina’s betere informatie geven over een specifiek zoekopdracht.

#4 Zoekwoorden onderzoek.

Je kunt op je website natuurlijk over van alles en nog wat schrijven binnen je branche. Omdat je een website binnen een bepaald onderwerp met relevante informatie hebt zullen er bezoekers komen. Echter kun je nog specifieker inspelen op de behoefte van bezoekers door juist te schrijven over onderwerpen waar veel naar gezocht wordt door mensen. Door een zoekwoorden onderzoek te doen kom je hier achter. Er zijn meerdere online tools die je hiervoor kunt gebruiken. Een goede tool om een zoekwoorden onderzoek te doen en direct je SEO te verbeteren is bijvoorbeeld Semrush.

#5 Kijk uit met dubbele en gekopieerde informatie.

Als je het concept achter zoekmachine optimalisatie een beetje begrijpt en snapt hoe zoekmachines werken dan zul je ook begrijpen dat zoekmachines zoals Google niet van dubbele content houden. Met dubbele content wordt exact dezelfde content maar dan op een andere plek op een andere website of op jouw website bedoeld. Het is natuurlijk erg verleidelijk om informatie van andere websites te kopiëren en deze op jouw website te vermelden. Doe dit vooral niet! Wees uniek en schrijf je eigen content!

Gekopieerde content wordt bestraft met slechte posities in de zoekmachines. Iedereen kan content kopiëren van een andere website. Als het zo makkelijk was om een website te starten en direct gratis bezoekers te krijgen die veel geld opleveren dan zouden er geen kwalitatieve websites met informatie zijn en zouden de zoekmachines ook snel verdwijnen.

Ook op je eigen website moet je uitkijken met dubbele content. Soms kan het handig zijn om bepaalde teksten van andere pagina’s te kopiëren omdat deze relevant zijn. Denkt hierbij aan productbeschrijvingen. Toch is het veel beter om elke tekst uniek te maken en opnieuw te schrijven. Gelukkig zijn er voor WordPress meerdere plugins die je website kunnen controleren op dubbele content. Dat is een van de vele voordelen van een WordPress website.

Tot slot.

Dit waren 5 SEO tips, we kunnen natuurlijk nog wel even door gaan met het geven van tips om beter gevonden te worden in Google en andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo. Echter laten we dit liever aan de echte online marketing experts over en houden wij ons weer meer bezig met het designen van websites. We hopen je in ieder geval op weg te hebben geholpen met het optimaliseren van je website en wensen je nog veel succes toe met het runnen van je online business!