Wat je ook doet op het internet, tegenwoordig heb je bijna voor elke website een wachtwoord nodig die gepaard gaat met je inloggegevens. Afhankelijk voor welke website het is en met welk doel je ergens een account hebt kunnen hier ook allerlei persoonsgegevens aan gekoppeld zijn.

Zo heeft een webshop naast je naam, geboortedata ook je adres en betalingsgegevens in bezit. Websites van de overheid hebben weer je burgerservicenummer en andere belangrijke informatie. En zo weten de meeste websites ook nog het IP adres, je e-mail, locatie en type besturingssysteem en browser. Of wat dacht je van de info die social media zoals Facebook over je heeft.

Al je informatie wordt verzameld.

Kortom al je informatie wordt bijgehouden en verzameld al dan niet op een plek. Daarom is het essentieel om deze informatie goed te beveiligen. Nu doen veel websites alles wat ze kunnen aan het beveiligen van jouw privacy en persoonsgegevens. Sommige zijn wat lakser en de meeste mensen zijn dat zelf ook en dit is precies waar het gevaar ligt.

Het is namelijk erg makkelijk om voor elk account en elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Zo hoef je maar een wachtwoord te onthouden en kun je deze niet snel vergeten. Echter maak je het zo ook makkelijk voor hackers en mensen met kwade bedoelingen. Zelfs wanneer jouw wachtwoord nog zo sterk is, loop je een vergrote kans dat mensen jouw informatie kunnen bemachtigen.

Goede beveiliging is essentieel.

Ik had het al over de websites die minder goed zijn in het beveiligen van jouw gegevens. Stel dat een hacker er in slaagt om zo’n website te hacken. En vervolgens zo aan jouw inloggegevens en wachtwoord komt. Door middel van deze gegevens zoals jouw e-mailadres kan de hacker nagaan op welke websites jij nog meer een account hebt en kijken of je toevallig hetzelfde wachtwoord daar gebruikt. Wanneer dit dus zo is, kan de hacker ook hier eenvoudig jouw online gegevens stelen en uiteindelijk alles van jou te weten te komen.

Ik hoef je de gevolgen die daaruit kunnen ontstaan niet uit te leggen denk ik. Dit is precies waarom het gebruiken van unieke wachtwoorden voor elke website en elk account zo belangrijk is. Inderdaad gooi het idee om makkelijk een wachtwoord uit je hoofd te leren maar overboord want vanaf nu zul je dus voor elke website een uniek niet te raden wachtwoord moeten gaan bedenken. Gelukkig is er hulp en zijn er middelen die je hierbij kunnen helpen om het makkelijker te maken.

Wachtwoordbeheer met password apps.

Veel telefoons, besturingssystemen en meerdere browsers hebben al de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan zodat je ze niet steeds opnieuw hoeft in te voeren. Of dit veilig is, daar zijn de meningen over verdeeld. Een goede oplossing voor totaal wachtwoordbeheer en het beheren en beveiligen van al je andere online gegevens is een wachtwoord app. Ook wel password managers genoemd.

Deze wachtwoordmanagers hebben veel functionaliteit en bovela al is veiligheid voor de bedrijven die dit maken het allerbelangrijkste. Met zo’n app kun je bijvoorbeeld al je wachtwoorden opslaan, bewaren en zelfs super sterke wachtwoorden genereren wanneer nodig. Het gemak zit hem in het feit dat jij nog maar een password hoeft te onthouden. Het zogenaamde hoofdwachtwoord waarmee je toegang tot de wachtwoordmanager en alle functies hebt. Dit bespaart je een hoop frustratie. Daarnaast kun je deze apps laten synchroniseren op andere apparaten zoals je telefoon, tablet en andere computers en overal gebruik maken van deze op de cloud gebaseerde apps. Er zijn nog veel meer andere functies die deze password apps bieden. Op deze website lees je meer over de verschillende wachtwoord apps en wat ze allemaal kunnen.

Ook wel handig om te weten is dat de meeste van deze apps en dan heb ik het met name over de bekendere zoals Lastpass, Avast, Roboform, Password Boss, Keeper en Dashlane allemaal een gratis versie al dan niet probeerversie hebben. De meeste hebben een versie die compleet gratis is maar wel beperkt is in functies. Vaak voor particulier gebruik door een persoon voldoende.

Zo kun je in ieder geval beginnen met het genereren van unieke wachtwoorden voor elke website.

Websites willen steeds meer weten.

We komen uit een tijd waarom het heel normaal was om even een account aan te maken met je e-mailadres en een snel verzonnen wachtwoord. Echter wordt er de laatste jaren steeds meer van onze gegevens gevraagd waardoor deze informatie steeds talrijker wordt en we eigenlijk van alles prijsgeven. We zullen ons moeten beseffen dat we daarom zorgvuldig moeten omgaan met het geven van deze info en het beveiligen hiervan. Dit begint met een sterk en uniek wachtwoord.